Ünlü Gazeteci Yazar ve CHP eski Genel Başkanlığı da yapan siyasetçi Altan Öymen tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat etti.
ALTAN ÖYMEN'İN ÖLÜM NEDENİ ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ OLARAK AÇIKLANDI
İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden yapılan açıklamada, Öymen'in 6 hafta önce akciğer kanseri tanısıyla hastanede başarılı bir akciğer operasyonu geçirdiği ve 1 hafta sonrasında taburcu olduğu kaydedildi.
Öymen'in yaklaşık 15 gün önce akciğer enfeksiyonu nedeniyle yeniden hastaneye yatışının yapıldığı aktarılan açıklamada, "Akciğer enfeksiyonunun hızla ilerlemesi sonucu gelişen solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakım ünitemizde takip edilen hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen, bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle saat 14.38'de hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun." ifadelerine yer verildi.
Altan Öymen'in cenaze programı belli oldu
Altan Öymen için 21 Temmuz Pazartesi günü saat 13.00'te Meclis'te, saat 15.00'te ise CHP Genel Merkezi önünde tören düzenleneceği öğrenildi.
Öymen'in cenazesinin 22 Temmuz Salı günü Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedileceği kaydedildi.
ALTAN ÖYMEN KİMDİR?
Altan Öymen, 20 Haziran 1932 tarihinde İstanbul'da doğdu, beş yaşından itibaren Ankara'da büyüdü.
Mehmet Altan Öymen (20 Haziran 1932, İstanbul’da doğdu. ,Türkiye’nin önemli gazetecilerinden biriydi. Darbe dönemlerinde çoğu kez göz altına alınmıştı. Siyasetçi olarak 1977 ve 1995 Türkiye genel seçimlerinde CHP milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı. 40. Ecevit hükümetinde 1999- 2000 yılları arasında Turizm ve tanıtma Bakanlığı görevini üstlendi. Bu tarihte sahibi olduğu Anka Ajansını anonim şirkete döndürerek, çalışanlarına bıraktı.
Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk öğretmenlerinden olan babası Hıfzırrahman Raşit Öymen, tek parti döneminde milletvekilliği yaptı. Siyasetçi bir aileden gelen Altan Öymen’in annesi Fatma Nezaket Öymen de TBMM’de bir dönem Trabzon millet vekili olarak görev almıştı.
Altan Öymen gazeteciliğe 1950 yılında Ulus Gazetesi'nde başladı.
Hürriyet Gazetesi'ne verdiği bir röportajda, ilk dergisini iki kardeşiyle birlikte 10 yaşındayken çıkardığını anlattı.
Ulus'un dışında, Yeni Ulus, Halkçı, Tercüman, Öncü, Akis, Yeni Gün, Akşam, Cumhuriyet, Günaydın, Milliyet ve Radikal gibi çok sayıda gazetede muhabir, köşe yazarı ya da yönetici olarak çalıştı.
Bir yandan çalışırken bir yandan okudu.
Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Mali Şubesi'nde 1955 yılında tamamladı.
1960'lı yıllarda Almanya'da Bonn Büyükelçiliği Basın Ataşeliği görevinde de bulundu.
1950 yılında CHP'ye üye kaydı yaptırarak siyasete atıldı.
1977'de CHP'den Ankara milletvekili seçilen Altan Öymen, Bülent Ecevit tarafından kurulan hükümette de Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı.
1999 genel seçimlerinde CHP'nin baraj altı kalması nedeniyle Deniz Baykal, genel başkanlık görevinden istifa etti.
Aynı sene yapılan Olağanüstü Kurultay'da Altan Öymen, genel başkan seçildi.
Genel Başkanlık dönemi 15 ay sürdü.
Aktif siyaseti bırakmasının ardından gazetecilik mesleğine devam etti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 2020 yılında meslekteki 70. yılını kutlayan Altan Öymen'i "Cumhuriyet'in kazanımlarının savunucu yazarı" olarak tanımlamış ve şu mesajı paylaşmıştı:
"Yakın tarihimize ışık tutan eserlerinin ve konuşmalarının gençlere önemli bir rehber olacağını düşünüyoruz."
İyi derecede Almanca ve Fransızca bilen Altan Öymen, iki çocuk babası
Yorumlar